Sokolský běh republiky 2022

Jako každoročně se naše jednota zařadila mezi pořadatele benefičního běhu k oslavám založení Československa pod záštitou České obce sokolské. Je nám velikou poctou, že závod, u jehož zrodu jsme před 4mi lety byli, se rozrostl do nejenom české a evropské úrovně, ale i globální. Ve stejný den a ve stejný čas se na více než na 60 místech vydali běžci hlavního závodu na tratě a tím oslavili významný den pohybem.

Akci jsme pořádali na místě místního spřáteleného fotbalového klubu AFK Milovice a počasí jsme si nemohli v toto roční období vybrat lepší. Jak přípravy, tak i závody zdobilo slunce, což se odrazilo v pohodové náladě všech zúčastněných. Tratě pro nejmenší v délce 200 a 400 m byly vytvořeny na tréninkovém hřišti, větší vyběhli na svůj 800 m dlouhý běh po hřišti a blízké cestě a dospělí v hlavním závodě zdolávali; dnes již klasickou; cross-country trať v délce 5,2 km. Dosáhli jsme rekordu v účasti, kdy v Milovicích běželo 180 sportovců. Tomu nejmladšímu bylo teprve 1,5 roku a ten nejstarší se narodil v roce 1961. Jak skvělé spojení generací! Mimo tento počet vyšlo s předstihem ještě 12 turistů z věrné gardy naší jednoty, kteří si také zasloužili za svůj výkon cílovou medaili.

Těsně před hlavním výstřelem došlo k zásadnímu a nečekanému zpestření běhu. Vlastně „nedošlo“, ale doletělo. Nad našimi hlavami se totiž objevila flotila letadel místního Aeroklubu Milovice sídlící na nedalekém letišti, kterým jsme na oplátku všichni zamávali.

…3…2…1…START! Vlna běžců v hlavním závodě vybíhá do hlavního závodu. Ženy, muži společně. Jako jeden tým. Pořádající parta sokolů na místě startu a cíle nečekala na vítěze dlouho, protože se běžci Danu Fialovi podařil traťový rekord v čase 17:38! a s náskokem téměř 2 minut suverénně vyhrál. O 2. místo se svedl nejkrásnější běžecký souboj tohoto ročníku, kdy ve sprintu na cílové rovince protnul měřenou trať o půl kroku dříve Libor Sovák a 3. místo tak bral Václav Zikán. Mezi ženami pak dominovala triatlonová sportovkyně Julie Sandra Stolarčíková v čase 22:38 a svým výkonem za sebou nechala nemalou část mužů.

Každý, kdo zdolal Sokolský běh republiky, obdržel při vyhlašování krásnou medaili, na jejíž výrobě se podílela také světoznámá značka bižuterie Preciosa. Součástí medaile je totiž náramek, který zdobí korálky v barvách národní trikolory. Budiž nošena viditelně! Dětské ceny rozdával náš maskot jednoty, kterým je sokol Pepík. Našemu nejmladšímu běžci; Filipu Korbelovi; náleželo navíc ocenění v podobě plyšového medvěda velikosti dospěláka. Závěr ozdobila tombola z dárků od sponzorů.

Velice děkujeme našim ambasadorům, kteří nás podpořili nejenom svojí účastí, ale závod si i zaběhli. Jsou jimi Ludvík Cimba Cimburek (reprezentant ČR v překážkovém běhu, voják tělem i duší), Julie Sandra Stolarčíková (USK Akademik Cheb, účastnice Ironman), Tomáš Matějka (předseda AFK Milovice) a sokolská kapela Basslake (těm věnujeme extra článek).

Sokolský běh republiky se vydařil po všech stránkách a pokud jste jej letos nestihli, nevadí. Budeme vás čekat ve stejný den a hodinu v roce 2023!

Výsledky:

Děti 0-4 let. Trať 200 m – děvčata:

  1. Adéla Janovská
  2. Nikol Švehlová
  3. Stella Růžičková

Děti 0-4 let. Trať 200 m – kluci:

  1. Adam Koreň
  2. Dominik Vaněk
  3. Jakub Nedvídek

Děti 5-7 let. Trať 400 m – děvčata:

  1. Tereza Pospíšilová
  2. Magdalena Ondrášková
  3. Mia Matějková

Děti 5-7 let. Trať 400 m – kluci:

  1. Michal Frémund
  2. Antonín Matějka
  3. Filip Sádovský

Děti 8-10 let. Trať 800 m – děvčata:

  1. Thea Matějková
  2. Ema Bodláková
  3. Nika Čechlovská

Děti 8-10 let. Trať 800 m – kluci:

  1. Šimon Haluška
  2. Tadeáš Kramule
  3. Vojtěch Matějka

Mládež 11-14 let. Trať 800 m – holky:

  1. Nicol Doležalová
  2. Elen Lazecká
  3. Adéla Korbelová

Mládež 11-14 let. Trať 800 m – kluci:

  1. Tomáš Zíta
  2. Robin Čechlovský
  3. Jakub Popelka

Dospělí 15+. Trať 5.200 m – ženy:

  1. Julie Sandra Stolarčíková
  2. Nela Fučíková
  3. Martina Setunská

Dospělí 15+. Trať 5.200 m – muži

  1. Dan Fiala
  2. Libor Sovák
  3. Václav Zikán

Všechny fotografie najdeš na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.534620965336000&type=3