Spouštíme Milovickou Beachvolejbalovou Ligu – MBL

Sokol Milovice spouští novou „Milovickou beachvolejbalovou ligu“. Jedná se o ligu smíšených neregistrovaných dvojic a rozhodně to nemusí být jen týmy z Milovic :), naopak doufáme v co největší zapojení taky „přespolních“ týmů. Přihlásit do MBL se můžete v našem rezervačním systému a nezapomeňte prostudovat pravidla ligy. Uzávěrka přihlášek je dne 21.5.2021. Od 1.6.2021 se liga rozjíždí. Startovné je krásných 0 českých korun.

Formát ligy je vcelku jednoduchý: Vedení ligy rozlosuje zápasy, jednotlivé týmy se domluví na čase a místě odehrání jejich vzájemného zápasu a výsledek jen nahlásí. Pro odehrání zápasů v jednotlivých kolech bude stanovené časové okno, do kterého by se měly odehrát všechny zápasy. Rozhodně není nutné odehrát zápasy jen na sokolském hřišti v Milovicích. Rádi bychom podpořili ostatní areály jak v Milovicích (Milten), tak v okolí Milovic jako je Lysá nad Labem, Brandýs nad Labem, Nymburk apod. V jednání jsou slevy pro hráče MBL při rezervaci kurtu v jednotlivých areálech.

Body můžete získat i za prohru! Hrajeme totiž netradičně na tři vítězné sety a rozdělení bodů za možné výsledky můžete vidět níže:

  • 3:0 = 7 bodů
  • 3:1 = 6 bodů
  • 3:2 = 5 bodů
  • 2:3 = 2 body
  • 1:3 = 1 body
  • 0:3 = 0 bodů

Jak lze vidět na jednotlivých výsledcích, má cenu bojovat o každý set, ale pozor, pokud se na zápas nedostavíte nebo z nějakého důvodu bude kvůli vás zápas skrečován, bude vám odečteno 6 bodů! Výsledky zapisujeme do tabulky, která bude on-line, stejně jako rozpis zápasu.

Systém ligy bude určen dle počtu přihlášených týmů, podle kterého rozhodneme, zda budeme hrát každý s každým, anebo rozdělíme týmy do skupin (v prvním ročníku víceméně náhodně). Ligu budeme chtít dohrát do konce srpna 2021 tak, abychom v září mohli udělat nějaké finální vyhlášení, popř. nějaký finálový turnaj ve stylu Final Four.

Nejčastější otázky

  • Co se myslí pod pojmem neregistrovaný hráč?

Jak vysvětluji pravidla ligy, neregistrovaným hráčem je pro ligu i takový hráč, který hraje nejnižší možnou
soutěž dospělých (tj. hraju soutěž, ze které nemohu nikam níže sestoupit). Ohledně hráčů beach volejbalu, kteří nehrají žádnou profesionální ligu, zvažte svou účast. MBL je primárně určená pro „hobíky“, ale budeme rádi, když nás podpoříte jiným způsobem.

  • Podle jakých pravidel se hraje MBL?

Hrajeme dle klasických pravidel beach volejbalu. Rádi bychom, aby se pravidla dodržovala co možná nejvíce, ať se úroveň ligy zvedá. Vzhledem k tomu, že na hřišti nebude žádný rozhodčí – hráči si zápas řídí sami – nelze očekávat, že každý hrač na hřišti bude mít jasno, co je dvojdotek při nahrávce prsty, jestli byla smeč provedena nataženou paží apod., tak očekáváme jistou benevolenci v čistotě odehraných úderů. Při neshodě, zda byl úder proveden správně, doporučujeme hrát nový míč.

  • Musí se zápasy odehrát jen v Milovicích, popř. jen v okolí nebo např. v Praze?

Nemáme striktně určené místo zápasů, ale smyslem MBL je nejen zahrát si proti novým hráčům, ale také podpořit beachvolejbal v našem okolí. Ač nikoho nenutíme hrát jen u „nás“, tak také bychom neradi viděli, že se vše odehraje v Praze a místní nadšenci ze své snahy nemají nic.

  • Co když nestihnu odehrát zápas(y) ve stanoveném termínu?

Nic se neděje, pokud budete jako tým komunikovat, dáme soupeřům vědět a nějak to zkusíme domluvit.

  • Může jeden hráč hrát ve více týmech?

Ne, toto povoleno není. V případě, že spoluhráč nemůže dlouhodobě pokračovat v MBL, aktivní hráč odhlásí tým ze soutěže a poté si může založit nový tým. Tento nový tým začíná od nuly.

  • Mohu krátkodobě vyměnit spoluhráče/spoluhráčku?

Ano, toto možné je. Myslíme na situace typu: služební cesta, lehčí zranění na týden apod. Je ale třeba, aby náhradník byl podobné nebo horší kvality a stejného pohlaví jako chybějící hráč. Vždy informujte soupeře a vedení ligy! S náhradníkem musí ještě před začátkem zápasu souhlasit soupeř.

  • Co když vzniknou nějaké spory o body, o místě konání a času apod.?

Je jasné, že nějaké spory určitě vzniknou. Prosíme uvědomte si, že hrajeme pro radost a né pro body. Zkuste se domluvit a vyřešit to sami. Ve velice ojedinělých případech můžeme zasáhnout, ale raději bychom se tomu vyhnuli.

Máte otázku, kterou ani pravidla nezodpověděly? Napište nám na: mbl@sokolmilovice.cz a my se vám ozveme zpět.